Wednesday, September 21, 2011

Stekte, grønne tomater

Lykken var stor i går da jeg fant grønne tomater på vei hjem via Markveien. Feelgoodfilmen basert på Fannie Flaggs bestselger "Stekte, grønne tomater på Whistle Stop Cafe" var en klar favoritt da den kom i 1991, og er fortsatt inne på topp ti (ikke spør om de andre ni..).

Fabelaktige Kathy Bates spiller en desillusjonert husmor som tilfeldigvis møter den aldrende Ninny Threadgoode (Jessica Tandy), og blir inspirert til å endre sitt eget liv når hun får høre Ninnys historier om menneskene i den lille byen Whistle Stop i Alabama. Dramaet kretser seg rundt guttejenta Idgie og hvordan hun utvikler et nært forhold til sin avdøde brors kjæreste, Ruth, og ikke minst historien Idgie og Ruths cafe Whistle Stop cafe, som står sentralt når Ruths voldelige mann plutselig forsvinner og Idgie blir mistenkt for mord.

I boka har Fannie Flagg lykkeligvis inkludert typiske oppskrifter fra sørstatene, blant annet selvsagt oppskriften på stekte, grønne tomater. Endelig fikk jeg prøvd dem!


Man tager grønne tomater i passe størrelse og skjærer i centimetertykke skiver. Endene kastes. Grønne tomater er fastere i kjøttet og friskere i smaken enn røde. Dryss salt over skivene. Deretter trenger du:

1,5 dl hvetemel - gjerne blandet med 1 ss cajun-krydder, evt 1-2 teskjeer cayenne eller chilipulver

1 egg vispet med 1,5 dl melk

1,5 dl griljermel blandet med i underkant av en desiliter maismel

Vend først tomatskivene i hvetemelet, dypp de deretter i eggeblandingen, før de vendes i griljerblandingen. Ha gjerne på litt salt og pepper.Sett på en stekepanne med olje, jeg brukte solsikkeolje, denne oppskriften anbefaler peanøttolje, mens originalen anbefaler baconfett (!). Stek på 3-5 minutter på hver side, eller til de er gyldenbrune, gjerne i flere omganger. Legg de til kjøling på en tallerken med kjøkkenpapir for å ta vekk overflødig olje.


I min bok er jo fritert nesten synonymt med godt, og disse gyldne godbitene faller godt innenfor. I sørstatene er dette tilbehør til frokost og lunsjretter. Kan tenke meg at det er godt sammen med egg og bacon, omeletter og ikke minst som tilbehør til middagsretter også. Kan serveres med ulike sauser - for eksempel tabasco, søt chili eller HP saus. Har du andre forslag eller har fått stekte grønne tomater servert noen gang?

Kos deg med traileren og legg merke til parkeringsscenen i begynnelsen og avslutningen. Towanda!

2 comments: